Sabancı Üniversitesi bünyesinde Akbank’ın sponsorluğunda ve Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın başkanlığında kurulan Finans Mükemmeliyet Merkezi’nin (Center of Excellence in Finance CEF) organize ettiği Finans Piyasalarının Geleceği konferans serisinin üçüncüsü 28 Haziran 20189 tarihinde Sabancı Center’da düzenlendi. Ulusal ve uluslararası birçok iş adamı, ekonomist ve finansçının yer aldığı konferansa ben de katılma imkânı buldum.
Finans piyasalarının karşılaşmakta olduğu zorluklar, gelişmekte olan ülkeler, makro ekonomik görünüm ve bundan sonra izlenebilecek yollar konusunda birçok profesyonel ve akademisyenin değerli görüşlerinden faydalanma fırsatı bulduk.
Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr Özgür Demirtaş, CEF hakkında da bilgilere yer verdi. Prof.Dr.Demirtaş, Sabancı Üniversite’sinin kendi bünyesinde mükemmeliyet merkezleri kurmaya başladığını, merkezlerin kendi konularında mükemmel olmak üzere şekillendiğini ve bu merkezlerde çalışanların üzerinde de mükemmeliyetin önemli bir baskı unsuru olduğunu ve mükemmel olabilirsen bu merkezlerin içinde yer alınabileceğini dile getirdi. Finans alanında da bu açıdan bir merkez oluşturulmuş.
CEF’in başlıca faaliyetleri ise, konferanslar, sertifika programları, seminerler ve araştırma raporları şeklinde sıralanıyor. Basında CEF hakkında haberleri okuyordum ama bu derece başarılı ve yararlı işler yaptıklarını konferansa katılınca fark edebildim.
Konferansta yer alan görüşlerin ve konuşmaların tümüne bu köşede yer verme imkânım yok elbette. Ama bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Prof.Dr. Demirtaş, hiçbir ekonominin sorunsuz olmadığını birçok ülkenin ekonomik sorunları aşamadığını, ancak bizim onlara göre daha fazla sorunlu olduğumuzu dile getirerek, aklımıza “son 5 yılda Türkiye’de olan olaylar başka ülkede olsaydı eğer o ülkeye ne olurdu?” sorusunu getirdiğimizde rahatlamamız gerektiğini ve bu sorunun zor zamanlarda bizleri rahatlatacağını ve daha da zorluktan sonra ekonomimizin iyileşeceğini dile getirdi.
JP Morgan Securities Yönetim Kurulu Başkanı Winfried Bischoff, Türkiye’de yakın zamanda enflasyonda düşüş ve buna bağlı olarak da faizlerde de bir gerilemenin olmasını beklediğini, ancak dış finansman sağlanması konusunda da hala ciddi sorunların olduğunu dile getirdi. Dünyada düşük faiz politikasının devam edecek olmasının gelişmekte olan ülkeler için önemli bir avantaj olduğunu ve bunun iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini, diğer yandan finansal piyasalarda oynaklığın arttığını ve buna dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, tohum ıslahı ve tarımsal alandaki faaliyetlerde Hollanda örneğini takip ettiklerini, Hollanda’nın farklı coğrafyalarda üretip daha farklı coğrafyalarda satış ve ihracat yaptığını ve bu sayede tarım sektöründe üretimin yıllık 30 milyar $ olmasına karşın 90 milyar $’lık ihracat yaptığını, kendilerinin de bu örnekten yola çıkarak yatay entegrasyonu tercih ettiklerini ve tarım sektöründe 40’a yakın ülkede yatırım, 31 ülkeye de ihracat yaptıklarını dile getirdi. Örneğin Rusya’dan satın alıp Almanya’ya ihraç etmek gibi birçok faaliyetlerinin bulunduğunu ifade etti.
Konferansın “Ulusların Düşüşü veya Yükselişi” başlıklı son panelinde ise Massachusetts Institute of Technology’den (MIT)Ekonomi Profesörü Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Özgür Demirtaş Amerika ve Çin, Dünya ekonomisi ve otomasyon ve Türkiye ne yapmalı konularında katılımcılara çok önemli değerlendirmelerde bulundular. Prof.Dr. Acemoğlu’nun orta tabaka işlerin ortadan kaybolmaya başladığı ve otomasyonun hızla yayıldığı söylemi benim en çok dikkatimi çeken konulardan biri oldu. Ayrıca Türkiye’de acil ekonomik yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Burada dile getiremediğim pek çok değerli görüşün içinde Turizm sektörümüzü yakından ilgilendiren önemli başlıklar ise;
-Dünya ekonomisindeki yavaşlama ile birlikte gelişmiş ülkelerin düşük faiz politikalarına devam edeceği ve buna bağlı olarak da orta vadede dolar ve euro gibi para birimlerinin değerinin düşük seviyelerde tutulmaya çalışılacağı,
-Otomasyonla birlikte orta tabaka işlerinde kaybolmaya başlamasının sektörümüzü de orta vadede etkileyeceği ve
-Mükemmeliyet kavramının da sektörümüzde ele alınması gerektiği şeklinde karşımıza çıkıyor.
CEF’in raporlarına https://cef.sabanciuniv.edu/arastirmalar/ linkinden ulaşılabilir.