Eskiden iş adamlarının, ekonomistlerin, finansçıların ilgi sahasında olan döviz kurları, şimdi toplumun tüm kesiminin her gün takip ettiği bir konu haline geldi.
Kurların inmesi veya çıkması birçok kesimin de moralini etkiliyor.
Genel seçimin ardından ekonomide iyileşme beklentisi oluşmuşken son dönemde artan kur ve faiz planların değişmesine yol açtı.
Nitekim hükümette yaşanan bu gelişmelere paralel olarak gelecek üç yıla ilişkin Yeni Ekonomik Programda (YEP) da oldukça ayağı yere basan büyümeden çok enflasyonla mücadeleyi ön plana alan bir yaklaşım ortaya çıkardı.
Açıklanan YEP, gelecek dönemlerde olağanüstü durumlar ile karşılaşılmaz ise 2019 ve 2020 yıllarının durgun geçeceğini, 2021 yılında ise iyileşmenin başlayacağını bize gösteriyor. İşin açıkçası bende iki hafta öncesine kadar endişe taşıyordum ama YEP’in açıklanmasından sonra daha olumlu bakmaya başladım. Bir kere her şeyden önce durumun ve sorunların nedenlerinin farkına varılması ve çözüme dönük bir yola girilmesi çok önemli bir adım. Gelecek dönemlerde majör bir sıkıntı yaşanmaz ise önemli bir sapma olacağını beklemiyorum. Üstelik ABD ile sorunların giderilmesi çözüm sürecinin daha da hızlanmasını sağlayabilir bizlere.
Yaşanan tüm bu gelişmeler ihracat ile birlikte turizmi de ön plana çıkartmış oldu.
Sadece turizm bölgelerindeki değil Anadolu’daki tüm kesimler turizmin farkına vardı.
Turizmden beklentiler yükseldi. Ayrıca herkes yaşadığı yöredeki turizm potansiyelini ortaya çıkarmak için bir gayret içerisinde.
Hükümet nezdinde de YEP’te yapılan “…yılın ikinci yarısında döviz kurlarındaki hızlı yükseliş̧ ile birlikte ihracat ve turizm gelirleri artmış̧, böylece cari işlemler açığında belirgin biçimde iyileşme görülmüştür. Bu gelişmenin ihracat ve turizmde yapılacak dönüşüm programları ve projeler ile sürdürülebilir ve kalıcı hale gelmesi sağlanacaktır” ve “Ekonomimizin yabancı tasarruflara bağımlılığını kalıcı olarak azaltacak ve cari açığın milli gelire oranını yüzde 3’ün altına düşürecek ihracat, turizm ve sanayi ürünlerinde yerlileştirmeye dayalı bir ekonomik dönüşümün temelleri atılacaktır” açıklamalarından da turizme ayrı bir önem verildiği ve beklentilerinde yüksek olduğunu görmekteyiz.
Bu çerçevede YEP’in politika ve tedbirlerinde aşağıdaki hususlar ön plana çıkartılmıştır.
-Yeni kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri tahsis edilecektir.
-Sağlık turizminin geliştirilmesi için projeler planlanarak hayata geçirilecektir.
-Çin, Hindistan, Japonya ve Kore’nin içinde bulunduğu Uzak Doğu pazarı ile ilgili turizm planları oluşturularak hayata geçirilecektir.
-Turizmde sezon süresini uzatacak ve kişi başı harcama tutarını artıracak şekilde Turizm Ana Planı oluşturulacaktır.
-Turizmde yeni projelerin ve hedef ülke programlarının uygulanması ile 2017 yılında 23 milyar dolar olan seyahat gelirleri 2021 yılında 42 milyar dolara çıkarılacaktır.
Turizmde yukarıda belirtilen konuların yanında daha atılması gereken birçok adım var. Sanırız bunlar Turizm Bakanımızın öncülüğünde daha detaylı olarak kamuoyu ile paylaşılacak.