2 Kasım 2019
Evet sonunda nihayet 2018 yılına ilişkin TOBB Sivil Havacılık Sektör raporunu görebildik. 2019 yılının son aylarına geldiğimiz şu günlerde geçen yıla ilişkin raporun daha yeni yayınlanması çok enteresan.
Daha önceki yıl hazırlanan raporu sizlerle köşemde paylaşmıştım. Rapor genellikle en geç mayıs ayının sonuna kadar yayınlanıyordu. Ancak bu sefer çok gecikti.
Edindiğim bilgiye göre yeni bir karar ile sektör raporları ayrıca TOBB danışmanlar kurulunun onayından geçiyormuş. Aylar öncesinde Prof.Dr.Yıldırım Saldıraner tarafından hazırlanan rapor bu onayı bekledi kaç zamandır. Üstelik bu sene yayınlanan ilk raporda Sivil havacılık sektörüne ait. Daha diğer sektörlerin raporları henüz yayınlanmadı ve ne zaman yayınlanacağı da belli değil. İlgili sektörlere değerli kaynak oluşturan TOBB’un bu raporlarının gecikmesi büyük kayıp. Birçok araştırmacı, akademisyen ve ilgiliye kaynak oluşturan ve önemli bilgiler içeren bu raporların geciktirilmeden en geç izleyen yılın mayıs ayına kadar yayınlanması için gerekli tedbirler alınmalı.
Ben de sizlerle raporu ancak yeni paylaşabiliyorum. Raporda uluslararası ve ulusal otoritelerin verileri, sivil havacılık firmaları ve üniversiteler ile ilgili birçok bilgiye yer verilmiş.
Dünyada, ücretli yolcu-km bazında 2017 yılından 2018 yılına göre %6,5’lik bir artışın gerçekleştiğini ve sektörün büyüme ivmesini kaybetmediğini görüyoruz raporu incelediğimizde. Yine IATA verilerine göre, yolcu trafiğinin küresel paylaşımında Asya Pasifik Bölgesi %34,5, Avrupa Bölgesi %26,7, Kuzey Amerika Bölgesi %22,4, Orta Doğu Bölgesi %9,2, Latin Amerika Bölgesi %5,1 ve Afrika Bölgesi %2,1 pay aldığı da raporda yer alan bilgiler arasında.
Ülkemizin havayolu şirketlerinin sahip olduğu uçak sayısının da 486’sı yolcu, 29’u kargo olmak üzere toplamda 515 olduğunu görüyoruz. Raporda iç hatlarda uçulan havalimanı sayısının 56, dış hatlarda da (124 ülke olmak üzere) 318 adet olduğu belirtiliyor.
Ayrıca raporda turizm ile ilgili bilgilere baktığımızda 2018 yılında;
- Ülkemize giriş yapan turistlerin büyük çoğunluğunun (%73) havayolu ile seyahat ettiği (Kara yolu; %24, Deniz yolu; %3),
- Dış hat yolcumuz 2017 yılına göre %16,8 artış ile 97.587.056 olarak gerçekleştiği,
-Yabancı ziyaretçi sayısı 2017 yılına göre %21,84 artış ile 39.488.401 olduğu,
-Antalya Havalimanı dış hat gelen-giden yolcu sayısının önceki yıla oranla %30 artarak 24 milyona ulaştığını görmekteyiz.
Sektörün çözüm bekleyen en önemli 5 sorunu ise;
-Havacılık sektöründe gece çalışma süresi yeniden düzenlenmesi gerektiği,
-Antalya Havalimanında havayolu şirketlerine ve bakım kuruluşlarına hangar yeri tahsis edilmediği,
-Havayollarının finansal kiralamayla satın aldıkları uçaklarını yurtdışına kiraya vermelerinin mümkün olamadığı,
-Yabancı personel çalıştırılması çalışma mevzuatı nedeniyle son derece güç olduğu
-Türkiye’ye parçalanmak üzere getirilen hava araçlarının yurda kabulü ile ilgili yasal düzenleme bulunmaması olarak raporda ifade edilmektedir.
Burada daha fazla yer verme imkanımın olmadığı birçok bilgiye; https://tobb.org.tr/Documents/yayinlar/2018/Turkiye%20Sivil%20Havacilik%20Meclisi%20Sektor%20Raporu%202018.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.
Çok değerli bilgilerin derlenip toparlandığı bu raporu titizlik ve sabırla hazırlayan Sn.Prof.Dr.Yıldırım Saldıraner’e ve raporun oluşumunda katkı sağlayan ilgililere buradan teşekkür etmek istiyorum.