Turizmci yıkım yaşadığı 2020 yılının ardından gelen 2021 yılına umutla sarıldı. 2021 yılı turizmcinin umut yılı oldu. Ama sonuç gerçekten umulan gibi mi oldu?
2020 yılı pandeminin etkisi ile adeta turizmci için şok yılı oldu. Ama dünyadaki gelişmelere, rakip destinnasyonlarının durumlarına baktığında biraz olsun Türk turizmcisi kendini daha şanslı gördü.
Bunda Kültür ve Turizm Bakanının turizmci olması, olaylara anında müdahale edebilme yeteneğine sahip olması da büyük etken oldu.
Bakanlık hızlı bir adımla uygulamaya koyduğu Güvenli turizm sertifikası ile Türk turizminin rakip destinasyonların bir adım önüne geçilmesini sağladı.
Bize göre gelen turist sayısı az da olsa Antalya 2020 yılında Dünyada en çok turist çeken destinasyon oldu.
Ama 500 civarında sadece 5 yıldızlı otele sahip olan Antalya'daki turizmciler için gelen turist sayısı çok yetersiz kaldı.
Tüm turizmcilerin umudu pandeminin de etkisinin azalması beklentisi ile 2021 yılına kaydı. 2021 yılı 2020 yılından daha iyi olacak, turimcinin hiç olmazsa nefes almasını sağlayacaktı.
Ancak beklenen tam olarak gerçekleşti diyemeyiz. Pandemi etkisini beklendiği gibi kaybetmedi. Yeni mutasyonlarla insanların üzerinde kara bulut gibi dolanmaya devam etti.
En çok turistin geldiği Avrupa destinasyonu maalesef beklenen etkiyi veremedi. Başta Türkiye'nin 3.cü pazarı olarak lanse edilen İngiltere olmak üzere Belçika ve Hollanda'dan gelen olmadı. İskandinav ülkelerinden sınırlı sayıda kişi geldi. En büyük ikinci pazarımız olan Almanya'dan ise gurbetçilerin dışında Arap kökenli Almanların dışından gelen olmadı.
Alman turist Türkiye'ye tatile gelmedi. Avrupa'dan Polonya ve Balkanların dışından turist gelmedi dersek yanlış olmaz.
Türk turizmi bu yıl beklendiği gibi 2020 yılından daha iyi bir noktaya geldi. Özellikle Rusya'dan gelen turist sayısı turizmcinin az da olsa nefes almasını sağladı. Ukrayna, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri, Urdün, Katar, Kuveyt'ten gelen turistler otellerin doluluklarını artırdı.
Ama bana göre otelcilerin en büyük kurtarıcısı iç pazar oldu. Bir çok otelci hala iç pazara gerektiği değeri vermese de iç pazar kurtarıcı pazar rolünü bu yıl da oynadı. Tüm ekonomik zorluklara rağmen iç pazardan tatile çıkanların sayısı küçümsenmeyecek ölçüde yüksek gerçekleşti.
Ama yerli turistin yıllardır dile getirdiği ''Yabancıya ucuz Türke pahalı'' söylemi maalesef bu yılda devam etti. Artık yerli turistte yabancıya verilen fiyatı internetten takip edebiliyor. Yurt dışındaki otellerin fiyatlarını görebiliyorlar. Her ne kadar otelciler bunu inkar etse de artık dijital çağda olduğumuz unutulmamalı, gerçeklerin üzeri örtülmemeli diye düşünüyorum.
Bunu tüm oteller yapıyor demiyorum ama maalesef yapan otel sayısı az değil. Bazı otellerin yetkilileri ''Bana yabancı turist yeterli. Yerli gelmesede olur'' diyebiliyor.
Ancak aynı oteller Almanya'da yaşayan Türklere daha ucuza odalarını verebiliyorlar. Bu çifte standarta son verilmeli.
Unutulmamalı ki yerli turist her zaman kurtarıcıdır. Yabancı bir gün seni terk edebilir ama yerli turist etmez. Ama sen yerli turiste sahip çıkmazsan o da gün gelir senden uzaklaşır.
Bu geçmiş yıllarda da aynıydı. Bu yıl pandemi olmasına rağmen aynen devam etti.
Yani turizmde 2021 yılında da değişen çok şey olmadı.