Kurban Bayramı’na az bir süre kalması ile birçoğumuz tatil planlarını yaptı veya yapıyor. Bu dönemde hijyen kurallarına uyarak seyahat etmek oldukça önemli. Havalimanı ve otobüslerin yanı sıra otellerde sosyal mesafe ve sağlığımız açısından alacağımız önlemler hala hayati önem taşıyor. Peki, seyahate çıkarken kendimizi nasıl koruyabiliriz? Bu konuda nasıl bir yol haritası izlemeliyiz? İşte tüm bu soruların cevaplarını Türkiye’nin seyahat sitesi Enuygun.com sizin için derledi.
İçinde bulunduğumuz gündem nedeniyle kişisel hijyenin öneminin artık daha çok farkındayız. Normalleşmeyle birlikte de yavaş yavaş seyahat etmeye başladık. Tatil planları, bayram seyahati derken hepimizin aklında “Seyahat ederken virüslerden nasıl korunurum?” ve “HES kodu almalı mıyım?” soruları dolaşıyor. Yetkililer, seyahatlerimizi en sağlıklı şekilde yapmamız için çalışmalarını sürdürürken bu noktada bize de seyahate çıkmadan yapılması gereken konularda bazı sorumluluklar düşüyor. Türkiye’nin seyahat sitesi Enuygun.com, sağlıklı bir seyahat için bilmemiz gereken HES kodu, maske zorunluluğu ve hijyen kurallarını anlattı.
HES kodu almayı unutmayın
Öncelikle seyahat planlarınız kesinleştikten sonra ilk olarak HES kodu almanız gerekiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından Hayat Eve Sığar projesi kapsamında geliştirilen HES kodu, yolculuk yapacak kişinin hasta veya temaslı olmadığı ve risk taşımadığını gösteren bir belge niteliği taşıyor. Yurt içi seyahatlerinizde uçak, otobüs ve tren yolculuklarınızın rezervasyonunu yaparken ve biletlerinizi satın alırken kullanmak zorunda olduğunuz bu kodu Kısa mesaj – SMS, Hayat Eve Sığar (HES) Mobil Uygulaması ve e-Devlet üzerinden alabilirsiniz. Bunun yanında seyahate çıktığınızda dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise sağlığınız. Seyahat sırasında ve gittiğiniz yerde dikkat edilmesi gereken önlemler ise şu şekilde olmalı:
o Mutlaka maske takın.
o Havalimanlarının ve hava yolu şirketlerinin kurallarına uyun.
o TCDD Taşımacılık A.Ş Genel Müdürlüğünün belirlediği kurallara uyun.
o Yolculuk yapacağınız alanı dezenfekte edin.
o Yolculuk esnasında ellerinizi temiz tutmaya özen gösterin.
o Dirseğinizin içine öksürün veya hapşırın.
o Cam kenarı koltukları tercih edin.
o Tuvaletlerden mümkün olduğunca uzak durun.
Pandemi sürecinde otel seçimi yaparken Koronavirüs Sertifikası’na sahip otellerin öncelikli olarak tercih edilmesi gerektiğine vurgu yapan Enuygun.com, sertifikanın misafirlerin akıllarında otel konaklamalarıyla ilgili oluşabilecek hijyen ve bulaşma riski konusunda şüphe ve endişeleri en aza indirmek için yapılması gereken tüm çalışmalara yönelik usul ve esasları belirlediğini belirtti. Sertifikayı almak için gereken usul ve esaslar; Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu gibi önemli kurulların görüşlerine ve uygulamalarına uygun olarak düzenlenmiş. Covid-19 ve Hijyen Uygulamaları Değerlendirme Formu’nda yer alan otellerin alması istenen tedbirlerin bazıları ise şöyle;
Tesis Genelindeki Uygulamalar
Öncelikle tesisin işleyiş sürecini etkileyen hijyen uygulamalarına ilişkin protokoller hazırlanmalı, tüm protokol ve prosedürler sistematik bir şekilde kontrol edilmeli. Ayrıca Covid-19 ve hijyen kurallarının duvar şemalarında belirtilmesi, misafirlerin x-ray cihazı dışında elle aranmasının minimuma indirilmesi, misafirlerin otele girişleri esnasında alınan önlem ve uygulamalarla ilgili yazılı bilgi verilmesi ve tesis bünyesinde koruyucu ekipmanlar ve maskeler bulundurulması tesis genelindeki uygulamaların sadece birkaçı.
Misafirleri Kapsayan Kurallar
Resepsiyonda misafirlere alkol bazlı el antiseptiği ve dezenfektanı temin edilmesinin yanı sıra misafirlerin otele girişi esnasında Covid-19 tedbirleri hakkında yazılı ve sözlü olarak bilgilendirilmesi gerekiyor Ayrıca;
Misafirlerin valizlerinin ve kişisel eşyalarının kendisi tarafından taşınmasının istenmesi*
Misafirlerin ödemeyi temassız pos cihazları üzerinden veya online olarak yapmaya yönlendirilmesi
Odaya giriş için kullanılan kartların ya da anahtarların dezenfeksiyonun sıklıkla gerçekleştirilmesi
*Misafirlerin eşyalarının bellboy tarafından taşınması hizmeti hakkında otel yönetimlerinin bireysel kararları geçerli olacak.
Odalarda Yapılan Yeni Düzenlemeler
Odalarda kullanılan su ısıtıcısı, televizyon ve klima kumandası gibi ekipmanların sık sık dezenfekte edilmesi ve odalardaki banyo ve mutfak malzemelerinin tek kullanımlık olarak düzenlenmesi odalarda yapılan yeni düzenlemeler olarak karşımıza çıkıyor.
Mutfak ve Restoranlardaki Önlemler
Tesis mutfakları için özel hazırlanmış bir temizlik protokolü olması oldukça önemli. Bu noktada gıda güvenliği için tüm önlemlerin alınması ve protokole uygun hareket edilmesi gerekiyor. Bunların yanında;
Mutfaklarda ekipmanların bulunduğu alanların temizliğine özen gösterilmesi
Restoranların masaları arasında 1,5 metre, sandalyeleri arasında 60 cm mesafe bırakılması
Servis ekipmanlarının servisten önce ve sonra düzenli olarak temizlenmesi
Ortak kullanıma açık içecek makinelerinden görevliler tarafından servis yapılması
Yemek masaları üzerindeki tuzluk, peçetelik gibi ekipmanların dezenfekte edilmesi
Açık büfe uygulamasında yiyeceklerin görevliler tarafından dağıtılması
Yiyeceklerle misafirlerin temasını önleyecek cam siperlikler yerleştirilmesi
Restoranlarda misafir ve personeller için alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı temin edilmesi oldukça önemli.
Yüzme Havuzları ve Plajlarda Alınan Önlemler
Açık havuzlarda klor seviyesinin 1-3 ppm arasında olması
Kapalı havuzlarda klor seviyesinin 1-1,5 ppm arasında olması
Klor seviyelerinin kontrol altında tutulması
Havuz ve plaj çevresindeki tuvalet, duş ve soyunma odalarının sıklıkla dezenfekte edilmesi
Plajlarda sosyal mesafe kurallarına uygun düzenlemeler yapılmasıyüzme havuzları ve plajlarda dikkat edilen noktalarda alınan önlemler olarak sıralanıyor.
Fitness ve SPA Alanları İçin Alınan Tedbirler
Sauna, hamam, buhar banyosu gibi alanların en fazla 30 dakika kullanılması gibi alınan önlemlerin yanında kullanım sonrasında en az 15 dakika alanın temizlenmesi oldukça önem arz ediyor. Aynı zamanda alanları kullanan tüm misafirlerin kaydının tutulması, sauna, hamam, buhar banyosu, spor salonu gibi alanlarda el antiseptiği ve dezenfektan temini yapılması, SPA alanında uygun hava kalitesi sağlanması ve nem kontrolü yapılması ile kese, sabun, şampuan gibi ürünlerin tek kullanımlık olması hijyen açısından önem arz ediyor.
Enuygun.com Hakkında
2008 yılında karşılaştırma sitesi olarak kurulan teknoloji şirketi Enuygun.com, günümüzde Türkiye’nin en büyük uçak bileti sitesi konumundadır. 200’ü aşkın çalışanıyla ayda 17 milyonun üzerinde ziyaretçisine hizmet veren Enuygun.com; uçak bileti, otel rezervasyonu, otobüs bileti satışının yanı sıra, kredi, mevduat, GSM ve internet paketi karşılaştırması yapmaya da olanak tanıyor. 2016 yılında global markası “Wingie” ile dünyaya açılan Enuygun.com, uçak bileti satışını Almanca, İngilizce, Arapça, İspanyolca ve Rusça dil seçenekleriyle farklı pazarlarda da sürdürüyor.