Olmazsa Olmazımız Olmalıdır.
Turizm faaliyetlerinde veya herhangi bir sektörde başarışüphesiz, sürdürülebilir verimlilik, kalite ve karlılıkla ölçülür. İşin doğası bunu gerektirmekte.
Turizmde katma değerli ürün ve hizmetleri, yaratma – pazarlama – satışa çevirme – sonuca ulaştırma konusundaki yeteneklerimizi daha ileri safhalara taşıyabilmemiz gerekiyor. Tek başına yüksek doluluk, olabilecek en uygun fiyatlar ile var olan paketleme yarışlarının pazara sunulması, esasen pek te anlamlı ve sonuç odaklı hamleler değil.
Herkesin, her kesimin kazanması gerekiyor ve bu kazanımlar tabi ki süreklilik halinde olmalı. 1, 0’dan iyidir mantığı izafidir. Sonuç ve devamlılık önemlidir. Buna inananlardanım.
Maliyetler, giderler ortada. Rakip ülkelerin ürünleri, verdiği servis ve hizmetler, buna karşılık aldıkları bedeller ortada. Biz bu perspektifte küresel turizm sıralamasında neredeyiz, buna iyi bakmamız gerekiyor. Çözüme yönelik hamleler yapmamız önemli.
“Taban Fiyat Politikası” ile bölgeye, sezona, ürün niteliğine göre bir fiyatlama stratejisi geliştirmek mümkün.
Antalya’yı ele alalım. Veriler ortada iş modeline göre maliyetler ortada. Hangi dolulukla, sezon ortalama maliyeti neye geliyor, net olarak ortada. Turizmde bazı ürünlerde maliyetine, hatta bunun altına, zararına iş yapmak, anlık nakit akış yaratıp günü kurtarmak adına yapılan bir kurgu. Pazardaki sınırsız dengesiz rekabet ortamı bu yanlış yapıyı daha da körüklüyor.
Günün sonunda hep birlikte kaybedenler oluyoruz. Bu maçın galip geleni maalesef yok. Misafir zarar görüyor, destinasyonbir nevi kısmen de olsa sömürülüyor. Bu işin atığı, çevreye etkisi gibi görünmeyen ama dolaylı yoldan negatif etki bırakan faktörler de işin diğer boyutu. Katma değeri yüksek işler üretmemiz şart.
Bunu yapabiliriz. Üzerine tüm sektör olarak çalışmamız gerekli.
Her ayın, tesis kategorisine göre ve konaklama pansiyonucinsine göre, belirlenecek olan taban fiyatları Euro/TL cinsinden kamusal otorite tarafından deklare edilebilir. Bu süreç bir şekilde denetim altına sokulabilir. Yurtdışı paketlemelerden ayrıca operatör ve acentenin de bu politikayaolan desteği gözlemlenebilir, izlenebilir.
Ülke imajına, güzel ülkemize, tesislerimize, geleceğimize daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor.
Herkesin desteği ve taban fiyat politikasına riayet etmesi ile misafir yine gelir, daha güzel ve daha iyi servisini alır, daha fazla harcama yapar, küçük işletmeciler boğulmazlar, yaşarlar, yaptıkları işten keyif alırlar, özellikle ürün çeşitlenmesi ve hacim büyümesi adına çok kritik rol üstlenmesi gereken 4-3-2-1 yıldızlar, pansiyonlar canlanır, bereketlenir.
Destinasyonda turizm hareketliliği ve verimliliği artar.
Bu arada belirteyim çok düzgün ürün yönetimi yapan, işini iyi bilen, ciddi turizm markalarımız var. Bu markalarımızsürükleyici öncü misyondalar ülke turizmimiz adına. Ancak toplam kalite anlayışı ile turizmdeki her yapının uyumlu ve kaliteli şekilde yukarı seviyelere çekilmesi gerekiyor. Bu anlamda çelişkili yapıdan kurtulmamız gerekiyor.
Benim penceremden görünen perspektif budur. Destek görmesini ve el birliği ile bu işi başarmamızı canı gönülden temenni ediyorum.
Ülkemiz, turizm destinasyonlarımız, hak ettiği değerlere ulaşabilecek her imkana sahiptir. Kıymetli eşsiz değerlerimiz ve rekabetteki avantajlarımız ile neden fiyatlarımız, gelecekte Avrupalı rakiplerimizin üzerine çıkmasın . .
Saygılar,
Korhan ALŞAN