Havaların soğumasıyla kas ve eklem ağrısı şikayetleri artmaya başladı. Kışın görülen kas ve eklem ağrılarının sadece romatizma hastalarında değil, hiçbir rahatsızlığı olmayan sağlıklı kişilerde de görülebileceğine dikkat çeken Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzm. Dr. Selin Turan, kış aylarında artan kas ve eklem ağrılarını azaltmak için önerilerde bulundu.
Hava soğuk olduğunda sadece sıcaklık değil, atmosferdeki basınç da değişiyor. Atmosfer basıncındaki bu değişikliğin eklemlerde de değişikliğe neden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Selin Turan, “Eklem içinde oluşan ufak hareketler ağrıya sebep olabilir. Soğuk ve nemli havalarda ağrılar daha da artabilir. Eklem ağrısı olan birçok hasta, bu yüzden yağmur yağacağını tahmin edebilir” dedi.
“Daha az hareket etmek, daha fazla ağrıya neden olur”
Bilimsel olarak soğuk hava sebebiyle kasların kasılıp kısaldığını, damarların da kasılmasının bu kaslara giden kan dolaşımını bozduğunu ve dokuları besleyen, atık maddeleri uzaklaştıran dolaşımın azalmasının ağrıların artmasına yol açtığını belirten Uzm. Dr. Selin Turan, “Kış mevsiminde kişiler en ufak hava basıncında bile daha duyarlı hale gelir. Eklem içindeki kemiklerin hareketinde yastıkçık görevi gören kıkırdaklar aşındığında açıkta kalan kemiklerdeki sinirler basınçtaki değişikliklerden etkilenebilir. Bu durum özellikle kireçlenme (osteoartrit) hastalarında daha sık görülmektedir” şeklinde konuştu.
Aktif olmayan eklemlerin de sertleşip ağrılı hale geldiğini vurgulayan Uzm. Dr. Selin Turan, “Havalar soğuk olduğunda insanlar çok dışarı çıkmak istemez. Spor ya da egzersiz yapmak zor gelebilir. Soğuk havalarda yaza göre daha az yürüyüş ve daha az egzersiz yapılır. Kısacası daha az hareket edilir. Soğuk havalarda daha az hareket edildiği için daha fazla eklem ağrısı hissedilebilir. Ayrıca düşük sıcaklıklar eklemlerin içindeki sıvıyı daha kalın hale getirebilir ve böylece eklem daha sert hissedilir” diye konuştu.
“D vitamini eksikliği ağrılara yol açabilir”
Uzm. Dr. Selin Turan, kış aylarında ağrıların artmasının bir başka nedeninin de D vitamini eksikliği olduğunu vurguladı. Dr. Turan, kış aylarında eklem ve kas ağrılarından korunmak için şu bilgileri verdi:
“Mümkün olduğunca soğuğa maruziyet azaltılmalı ve uygun giysi seçimiyle vücut sıcak tutulmalıdır. Mevsimine uygun, doğru ve sağlıklı beslenmeyle kilo kontrolü sağlanmalı, kas ve eklem esnekliği için 2,5-3 litre sıvı tüketilmelidir. D vitamini düzeylerinin kontrolü ve gerekirse takviyesi için mutlaka hekime başvurulmalıdır. Kış mevsiminde eklemlere yüklenmemeye daha da özen gösterilmelidir. Kış aylarında hareket azalır. Hareketsizlik eklemlerin kasılmasına ve sertleşmesine neden olur. Hareketsiz kalmamak ve hekimin uygun gördüğü egzersizleri düzenli olarak yapmak oldukça önemlidir. Bu sayede kas ve eklemlerin esnekliği ve kuvveti korunur, yaralanma ve ağrı ihtimali azalır. Tüm bunlarla birlikte genel vücut sağlığını korumak için yeterli ve kaliteli uyumak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, stresten uzak durmak, gerekirse stresten uzaklaştırılacak etkinlikler planlamak, tüm vücut dengesini iyileştirerek eklem ve kas ağrılarından da korunmasını sağlayacaktır.”