Antalya Kent Konseyi Turizm Grubu Başkanı ve Turizmdays.com yazarı Recep Yavuz, İstanbul, Bursa, Ege Bölgesi, Marmaris ve Kapadokya’dan gelen otelciler, acentalar, havayolu temsilcileri ve turizm taşımacılarıyla yaptığı görüşmelerin ardından 2025 turizm sezonuna dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Recep Yavuz, farklı bölgelerden gelen yüzlerce turizm profesyonelinin ortak görüşünün “2025’in mutsuz bir sezon” olduğu yönünde olduğunu belirtti.
Recep Yavuz, sezonun genel değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
“Hiç kimse 2025 için ‘rekorlarla dolu bir sezondu’ diyemedi. Artan maliyetler ve döviz kurunun yerinde sayması, sektörün en büyük iki problemi haline geldi. 2024’ten devralınan yüksek giderler 2025’te daha da arttı, ancak otelciler bu maliyetleri fiyatlara yansıtamadı. Kazançlar önemli ölçüde düştü. Enerji, gıda, personel ve işletme giderleri artık yönetilemez seviyelere geldi. Fiyat artışı yapan oteller, müşteri kaybı riskiyle karşı karşıya kaldı. Hava ulaşımı tarafında da tablo farklı değildi. Yakıt fiyatları dünya genelinde düşmesine rağmen yeni vergiler ve artan “incoming” maliyetleri bilet fiyatlarını yüksek tuttu. Böylece uçakla seyahat, birçok turist için pahalı bir seçenekhaline geldi.
Acentalar ve Çalışanlar da Zorlandı
Acenteler açısından 2025, kârlılığın en düşük seviyelere indiği yıllardan biri oldu. Taşıma, ören yeri girişleri ve personel giderlerinin kontrol edilememesi, döviz sabit kalınca TL bazında ciddi kayıplara yol açtı. Turizm çalışanları için de tablo parlak değildi. Maaş artışları yaşam maliyetlerini karşılamaktan uzak kaldı. Sezonun biraz uzaması olumlu bir gelişme olsa da, gençlerin sektörden uzaklaşma eğilimi devam etti. 2026’nın en büyük sorunu personel eksikliği olacak. Sektörde nitelikli iş gücünü elde tutmak her zamankinden daha zor hale geldi.
Turistler Bu Yılın En Kazançlı Tarafı Oldu
Tüm bu tabloya rağmen, 2025 yılının kazananı turistler oldu. Destinasyonlar arasındaki rekabetin artması, fiyat ve hizmet kalitesi açısından ziyaretçilere avantaj sağladı. Turistler bu yıl uygun fiyatlarla daha yüksek hizmet kalitesi elde etti. Sektör kaybederken turist kazandı.”
2026: Belirsizliklerle Dolu Bir Yıl Kapıda
Yeni yıla girerken Recep Yavuz, 2026 sezonu için temkinli olunması gerektiğini ifade ederek, “Türkiye dünya turizminin en güçlü ülkelerinden biri, ancak bazı kritik konular zamanında çözülmezse büyük handikaplar doğurabilir” dedi.
‘Pahalı Ülke’ Algısı Tehlikesi
Recep Yavuz, 2026’nın en büyük sorununun, Türkiye’nin “pahalı ülke” algısı olacacağına vurgu yaparak, ''Turistler, İspanya, İtalya ve Portekiz’deki fiyat artışlarını kabul ederken, Türkiye’deki yükselişlere tepki gösterdi. Bu algının kalıcı hale gelmesi, ilerleyen yıllarda telafisi güç kayıplara yol açabilir. Sektör bu nedenle 2026’da daha temkinli fiyat politikaları izliyor. Fiyat artışları yavaşladı, işletmeler kontrollü büyümeye yöneldi'' sdiye konuştu.
Yeni Rakipler Sahneye Çıkıyor
Recep Yavuz, Türkiye’nin turizmdeki başarısının artık rakip ülkelerin dikkatini çektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
''Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yunanistan, 2025’te rekor kırarak Türkiye’nin güçlü rakipleri haline geldi. Bu ülkeler, fiyat, tanıtım ve yeni turizm yatırımlarıyla alternatif destinasyonlar olarak yükselişe geçti. 60 milyon turist sayısı artık sadece bizim başarımız değil, rakiplerimizin hedefi haline geldi.
2026’da Yeni Gündem: Yangın Yönetmeliği
Otelcileri 2026’da bekleyen bir diğer önemli konu ise Yangın Yönetmeliği revizyonları olacak. Yıl sonuna kadar gerekli düzenlemeleri tamamlamayan otellerin kapanma riskiyle karşılaşabilecek. Bu sürenin uzatılması muhtemel, ancak konu sektörün sıcak gündeminde kalacak. ''
ATF 2025: Antalya Uluslararası Turizm Fuarı Büyüyor
Recep Yavuz, bu yıl 7’ncisi düzenlenen Antalya Turizm Fuarı (ATF) hakkında da olumlu değerlendirmelerde bulundu. Recep Yavuz şöyle konuştu:
“Fuar, önceki yıllara göre çok daha geniş katılımla gerçekleşti. Türkiye’nin yanı sıra farklı ülkelerden gelen temsilcilerle buluşma imkânı bulduk. Antalya ulaşım kolaylığı, konaklama altyapısı ve fuar kapasitesi sayesinde bu tür uluslararası etkinlikler için ideal bir şehirdir. ATF artık sadece Türkiye’nin değil, uluslararası turizm arenasının da tanınan bir markası haline geldi. Fuarın fikir babası Selçuk Meral’e, Anfaş’a, sponsorlara ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz. ATF her yıl üzerine koyarak büyüyor. Şimdiden gelecek yılın fuarını heyecanla bekliyoruz.”
Recep Yavuz’un değerlendirmesi, sektörün 2025’te yaşadığı sıkıntılara rağmen geleceğe dair umut barındırdığını, 2026, pandemi sonrası dönemin en zorlu yılı olabileceğini, bunun da bizlerden daha fazla çalışma, daha çok üretim ve daha güçlü dayanışma gerektirtiğini ifade etti.