“Uluslararası Kıyı Temizleme (International Coastal Cleanup – ICC)” kampanyası çerçevesinde heryıl binlerce gönüllüsüyle sorumluluk alan TURMEPA, bu yıl da kıyılardaydı. Oksijen kaynağı denizlerimizi korumak için TURMEPA öncülüğünde seferber olan gönüllüler, 6 kıyıda temizlik etkinlikleri gerçekleştirdi.
Her yıl Eylül ayında 100’den fazla ülkedeki yüzbinlerce gönüllü, “Uluslararası Kıyı Temizleme (International Coastal Cleanup – ICC)” kampanyası kapsamında kıyılara akın ediyor. Aldığımız iki nefesten birini sağlayan denizlerimizin korunması amacıyla tüm dünyada eş zamanlı gerçekleşen etkinliğin Türkiye koordinatörlüğünü 2002 yılından bu yana DenizTemiz Derneği/ TURMEPA yürütüyor. Bu yıl da Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası çerçevesinde üç denizimizin kıyılarını temizlemek için kolları sıvayan TURMEPA, İstanbul, İzmir, Antalya, Fethiye ve Samsun’a uzandı.
Kampanyanın Antalya ayağı bu yıl Konyaaltı sahilinde gerçekleştirildi. Antalya Emniyet Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü, Antalya Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Antalya Liman Başkanlığı, İMEAK Antalya DTO, , Antalya Setur Marinas, Konyaaltı Belediyesi, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü, Antsak, Akdeniz Yunus Dalış Merkezi, Fettah Tamince Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Ersoy İlkokulu, Mimar Sinan İlkokulu ve İstiklal İlkokulun’dan gönüllülerin yanı sıra farklı yaş ve meslek gruplarından ve öğrencilerden 150 gönüllü, kıyı temizliği için bir araya geldi. Kıyı ve Sualtı Dip Temizliği yapılan etkinlikte, 1,5 saat içinde plastik, metal, cam ve sigara izmaritleri başta olmak üzere yaklaşık 44 kilogram atık toplandı. Toplanan atıklar arasında çok sayıda plastik şişe ve kapakları, gıda ambalajı, sigara izmariti, metal içecek kapakları, pipetler ve plastik poşetler dikkat çekti. Toplanan atıklar Antalya Büyükşehir Belediyesi ekiplerine teslim edildi.
Etkinliklerle deniz kirliliğine dikkat çekmeyi ve deniz temizliğinin önemi konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı amaçladıklarını belirten TURMEPA yetkilileri şunları söyledi: İklim krizinde artık eşik aşıldı. İklim kaynaması denilen bir sürece girdik. Aşırı hava olayları, sel, yangın ve geçtiğimiz yıllarda karşılaştığımı müsilaj gibi afetleri hep birlikte sıklıkla yaşamaya başladık. TURMEPA olarak biz 29 yıldır mavi yarınlar için çalışıyoruz. 2019 yılında başlattığımız Sıfır Atık Mavi seferberliği kapsamında yaptığımız projeler ve çalışmalar ile kamu ve özel sektörün desteğini alarak üyelerimizle, gönüllülerimizle beraber herkesi bu mücadeleye ortak olmaya çağırıyoruz.
Hepimize sorumluluk düşüyor
29 yıldır Türkiye’de deniz kirliliğine dikkat çekmeyi ve deniz temizliğinin önemi konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlayan TURMEPA, denizlerin ve doğanın geleceği için doğaya dost bir yaşam tarzının benimsenmesine dikkat çekiyor, plastiklerden ve atık yükünden arınmış sağlıklı bir gelecek için herkesi bireysel sorumluluklarını üstlenmeye çağırıyor.
Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası’nın Türkiye koordinatörü olarak TURMEPA toplanan bu atıklara ait verileri her sene olduğu gibi etkinliğin ana yürütücüsü Ocean Conservancy’nin online bilgi bankasına işleyecek. Tüm dünyada toplanan bu bilgiler sayesinde uzmanlar, kıyıların ne tür aktivitelerle kirlendiğini ve ne tür tehlikelere maruz kaldığını belirleyerek otoriterlere çözüm yöntemleri geliştirilmesi için projeler sunuyor.
Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası, ilk olarak “The Ocean Conservancy” adlı sivil toplum kuruluşu tarafından 1986 yılında, ABD’nin Texas eyaletinde 2800 gönüllünün 124 ton atık toplaması ile başladı. Gördüğü yoğun ilgi sonrası önce ABD eyaletlerine ve daha sonra tüm dünyaya yayılarak uluslararası bir nitelik kazanan kampanya, International Coastal Cleanup (ICC) adını aldı. Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası’nda toplanan her atık kayıt altına alınarak tür ve kaynağına göre istatistiği yapılıyor ve kampanyaya katılan ulusal ve uluslararası tüm ülkelere bir rapor halinde sunuluyor. Bu rapor sonucunda, dünya genelinde denizlerdeki kirliliğin kaynakları ve atıkların yıllara göre gösterdiği değişkenlik saptanıyor. Tüm dünyadan gelen verilerden elde edilen sonuçlar doğrultusunda da alınması gereken önlemler tespit edilerek çöpsüz denizler için çalışmalar yürütülüyor.