Medyanın etkisiyle bugünlerde salgınlar ve özellikle Covid-19 Varyantları JN.1, sürekli gündemimizde. Acil servislerde ve yoğun bakım ünitelerindeki yatakların yoğunluğu konuşuluyor. Kimi arasak, kimi sorsak geçmeyen bir soğuk algınlığı veya grip konusunda konuşuyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Covid-19 salgınının en yoğun günlerini yeniden yaşıyoruz, sözlü ve yazılı bilgiler paylaşıyor.
Medyada, Türkiye son üç yıldır ilk kez bu kışı koronavirüs pandemisi olmadan geçiriyor. Grip vakalarında önceki yıllara göre belirgin bir artış var. Hekimler, tedaviye karşı inatçı ve iyileşmesi haftalar sürebilen yeni grip salgınına karşı halkı uyarıyor. Bu cümleleri sıkça duymaya başladık.
Kafalar karışık
Evet, bir hareketlilik var.
Salgınların ortaya çıkmasında birçok neden bulunuyor. Sanitasyon, hijyen, su temini, çevre ve iklim değişikliği gibi birçok faktörü sıralayabiliriz.
Covid-19'daki son durumu da aktarayım. Birçok ülke, Covid-19 verilerini yayımlamıyor, ki bu önemli bir sorun. Veriler genellikle Avrupa ve Amerika'daki ülkelerden geliyor. Ayrıca, Güney yarımkürede de vaka sayısı artıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Noel ve yeni yıl kutlamaları nedeniyle öne çıkan JN.1 varyantının küresel çapta yayıldığını ve her ay 10 bin kişinin Covid-19 nedeniyle öldüğünü, hastaneye yatışların ise bu tür eğilim bilgilerini paylaşan yaklaşık 50 ülkede yüzde 42 arttığını açıkladı.
Influenza, Diğer Solunum Yolu Virüsü, Rhinovirus ve Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV)
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığı'nın 25-31 Aralık 2023 52. Hafta haftalık son yayımladığı rapora göre; alınan 207 solunum yolu numunesinde 59 (%28,5) Influenza virüsü [17 tiplendirilmeyen Influenza A, 39 Influenza A(H1N1), 3 Influenza A(H3N2)], 26 (%12,6) Diğer Solunum Yolu Virüsü (DSYV), 5 (%2,4) influenza ve DSYV ko-enfeksiyonu tespit edilmiştir. 26 DSYV’nin %26,9’unu Rhinovirus, %23,1’ini Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), %15,4’ünü Human coronavirus oluşturduğunu beyan ediyor.
Geçen yıl adlarını sıkça duyduğumuz salgın hastalıkları ve son durumlarını da özet geçmek gerekirse;
2023 yılında şu ana kadar dünya çapında hükümetler tarafından Dünya Sağlık Örgütü'ne toplam 63 salgın bildirildi. Örneğin; Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından izlenen Çin hükümeti verileriyle Kasım-Aralık 2023'te Kuzey Çin'de artan sayıda solunum yolu hastalığı rapor edilmiştir.
Maymun çiçeği, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin kuzey ve orta bölgelerinde, Gine'de difteri salgınları Eylül 2023'te DSÖ'ye bildirildi.
Polonya’da, 11 Eylül 2023 itibarıyla 23'ü ölüm dahil olmak üzere 166 lejyonelloz vakası bildirildi.
Artan küresel seyahat hacmi, hızı ve erişimi, ticaret, büyük hareketler, göçler, toplumdaki değişiklikler, iklim koşulları, çevre koşulları ve teknolojik ilerlemeler bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor ve olmaya da devam edecektir.
Salgın hastalıkların sayısı ve türleri gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerde yerel, bölgesel ve küresel düzeyde artmakta olduğunu ekleyeyim.
Sorunu başka noktalarda aramakta veya yüklemekte fayda yok.
Sorunun nedeni de çözümü de bizde.
Haydi hatırlayalım.
Maske, mesafe, Temizlik