Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı 2025 Ocak–Ağustos verilerine göre yabancı turist sayısı 35,4 milyona ulaştı. Gurbetçilerle birlikte toplam ziyaretçi sayısı 40,4 milyon olurken, geçen yıla göre yüzde 0,9’luk düşüş dikkat çekti. Uzmanlara göre fiyat artışı, güvenlik endişesi, sıcak hava ve siyasi belirsizlik turizmi olumsuz etkiledi.
İSİS Türkiye Genel Müdür Yardımcısı ve Turizmdays.com yazarı Dr. Recai Yılmaz, 2025 yılının ilk sekiz ayına dair turizm performansını değerlendirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre yabancı ziyaretçi sayısı 35 milyon 481 bin 223, gurbetçilerin de eklenmesiyle toplam ziyaretçi sayısı 40 milyon 470 bin 470 oldu. Ancak bu rakam, 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 0,9’luk bir düşüşe işaret ediyor.
Fiyat Artışları Turisti Kaçırdı
Yılmaz, en büyük sorunlardan biri, Türkiye’nin artık “ucuz destinasyon” algısını kaybetmesi olduğuna dikkat çekti. “Enflasyon yükselmiş, döviz kuru artmış. Turist bakıyor ve ‘Türkiye artık ucuz değil diyor” diyen Yılmaz, Avrupa’da Yunanistan, İspanya ve Hırvatistan gibi rakip ülkelerin hem fiyat avantajı hem de imajla öne çıktığını belirterek, “Otelden lahmacuna kadar her şey pahalı. Şezlong kiralarken kredi kartı taksiti soruluyor. ‘Pahalı Türkiye’ etiketi turiste yapışmış durumda ve bu algıdan hızla kurtulmamız gerekiyor” dedi.
Güvenlik ve Siyasi Belirsizlik Caydırıcı Oldu
Ortadoğu’da artan gerginlik, iç siyasetteki gerilim ve seçim sonrası belirsizlik de turist kararlarını etkilediğini vurgulayan Yılmaz, “Turizm güven ister, huzur ister, istikrar ister. Televizyonlarda kavga dövüş, gazetelerde kriz manşetleri varken turist ‘Buraya mı geleceğim?’ diye soruyor” diye konuştu.
Doğa ve İklim Etkileri de Rol Oynadı
Recai Yılmaz, şunları söyledi:
‘’2025 yaz sezonu boyunca yaşanan rekor sıcaklıklar, yüksek nem oranı ve orman yangınları, tatil planlarını etkileyen diğer unsurlar oldu. Antalya gibi turizm merkezlerinde öğle saatlerinde dışarı çıkmanın zorlaşması, deniz ve güneş tatilini cazip olmaktan uzaklaştırdı. Ayrıca Avrupa’da süren ekonomik kriz nedeniyle tatil bütçelerinin kısıtlanması da Türkiye’ye gelen turist sayısında artışı sınırladı.
“Turist Artık Rakiplerimizle Konuşuyor”
Turizm sadece güzel otel ve denizle olmaz. Fiyatı şişirir, sahilleri betona gömer, siyaseti kavga dövüşe çevirirsen turist gelmez. Turist cüzdanıyla konuşur. Artık bizimle değil, rakiplerimizle konuşmaya başlamış durumda.”