Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kurulan Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, turizm sektörünün önde gelen temsilcilerini dinledi. Komisyon toplantısına, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) başkanları katıldı.
Yangının Nedeni ve Önlenmesi Tartışıldı
Toplantıya başkanlık eden AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, komisyonun temel amacının, yangının nedenlerini araştırmak, önlemlerin yeterliliğini değerlendirmek ve kurumların sorumluluklarını belirlemekolduğunu söyledi.
TÜROB Başkanı Müberra Eresin, 2025 yılında hâlâ tedbirsiz konaklama tesislerinin var olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Oteller, hastaneler, okullar ve alışveriş merkezleri gibi kamuya açık alanların yangın sistemlerinin doğrudan itfaiyeye bağlanması gerektiğini vurguladı.
TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı, otellerin yangın uygunluk belgelerinin süresiz olmaması gerektiğini belirterek, bu belgelerin belirli aralıklarla yenilenmesi gerektiğini ifade etti.
TTYD Başkanı Oya Narin, yangın güvenliği denetimlerinin yalnızca belge kontrolüyle sınırlı kalmaması gerektiğinisöyledi. Tahliye tatbikatlarının düzenli yapılması, ekipman uygunluğunun denetlenmesi ve güvenlik önlemlerinin sürekli güncellenmesi gerektiğine dikkat çekti.
TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Eker, standartların belirlenmesi, yasalaştırılması ve tek bir denetim mekanizması oluşturulması gerektiğini dile getirdi. TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı Ferhat İlker Ünsever ise, Avrupa ülkelerinde oteller için uygulanan yangın güvenliği standartlarına ilişkin bilgi verdi.
Yangın Güvenliği İçin Yeni Önlemler Gündemde
Komisyonda yapılan görüşmeler doğrultusunda, otellerde ve turistik tesislerde yangın güvenliğinin artırılması için yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Denetimlerin sıklaştırılması ve standartların güncellenmesi konularında çalışmaların devam edeceği vurgulandı.