Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal geçmişi 1950’li yıllara uzanan, terbiyesiyle ünü sınırları aşan ve yöreye özgü ‘koşma’ simidiyle servis edilen Antalya Paça Çorbasının Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret belgesi aldığını bildirdi.
Coğrafi işaret alan Antalya Paça Çorbası ve belge tanıtımı için Prof. Dr. Erdal İnönü Kent Parkı’nda toplantı yapıldı.
Başkan Uysal, Antalya’nın doğal kaynakları, coğrafyası, insan yapısı, antik kentleri, hikayeleri, tarihi, şarkıları, manileri, efsaneleri, edebiyatı, şiiri ve yemekleriyle bir bütün olduğunu söyledi.
Bu değerlerin bir arada tutulması, unutulmaması gerektiğini belirten Başkan Uysal, şunları kaydetti.
“Gelecek kuşaklara aktarılması gereken, şehrin kimliğini, karakterini farkını ifade eden değerler. Birçok kurum bunun için emek veriyor. Muratpaşa Belediyesi olarak belediyeciliği geniş yorumlayarak, birçok alanda bir çabayı ortaya koyuyoruz. ASSİM İnovasyon Merkezimiz öyle bir tablodur. Buluşlar, girişimcilik yarışmalarımız, roket ve drone takımımız, yanan orman alanlarını havadan ağaçlandırdığımız teknik çalışmalarımızla ülkemizin ve şehrimizin ihtiyacı olan alanlarda faaliyet göstermeyi kendimize ödev sayıyoruz.”
Antalya’nın aynı zamanda hayvan yetiştiriciliği ile de tanındığını ifade eden Başkan Uysal, şöyle devam etti.
‘’Yörük memleketi onun getirdiği üretim biçiminin, sosyoekonomik tablonun getirdiği detaylardan biri de Antalya paça çorbası. Bu çorba koşma simidiyle sunulur. Antalya'mıza özgü, pekmezsiz bir simit ile sunulur. Terbiye tarifi farklıdır ve terbiyesi de servis sırasında eklenir. Et parçaları, kaynamış et suyu, terbiye apayrı tencerelerden, apayrı kapılardan gelir. Ve çok farklı bir lezzeti vardır. Antalya Paça Çorbasının gelecek kuşaklarımıza bir gastronomi değeri olarak devam etmesini istiyoruz. Antalya için 10 yılı kapsayan bir gastronomi takvimi, iş planı hazırlanması gerekiyor.’’
Antalya Paça Çorbası’yla kentin coğrafi işaretli ürün sayısı 15’e çıktı.
-Antalya Paça Çorbasının Tarifi (20 Kişilik)
1 büyükbaş hayvan kellesi, 1 büyükbaş hayvan kaval kemiği, 10 litre su, 100 gr limon tuzu, 150 gr kaya tuzu.
Terbiyesi için: 5 litre kemik suyu, 3 kg un, 15 yumurta, 100 gr limon tuzu, 130 gr tuz ve 5-10 g safran.
Büyükbaş hayvan kelle eti ve kaval kemiği, su, limon tuzu ve kaya tuzu bir tencerede yaklaşık 4 saat pişirilir. Kemik suyu ayrılır, kelle etleri 1.5 saat dinlendirilir. Kelle etleri kuşbaşı şeklinde doğranır ve kaynamış kemik suyuna eklenerek ısıtılır.
Çorbanın terbiyesi için un, yumurta, tuz ve safran bir kapta çırpılarak karıştırılır. Karışıma kaynamış kemik suyu ve limon tuzu eklenir, 20-25 dakika kaynatılır.
Servis tabağına önce koşma simidi sonra kemik suyunda ısıtılan kelle etleri koyulur. Üzerine terbiye ve tekrar kaynamış kemik suyu eklendikten sonra çorbanın servisi yapılır.