Antalya’nın Manavgat ilçesi Kızılağaç bölgesinde yaklaşık 296 hektarlık alanı kapsayan golf turizmi planlarıyla ilgili davada Danıştay 6. Dairesi, planların iptali yönündeki ilk derece mahkemesi kararını kaldıran Bölge İdare Mahkemesi kararını bozdu.
Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 yılında onayladığı imar planlarına karşı açılan davada Antalya 5. İdare Mahkemesi, gerekli araştırma ve analizlerin yeterli olmadığı gerekçesiyle planları iptal etmişti.
Bölge İdare Mahkemesi ise bu kararı kaldırarak davanın reddine hükmetti. Mimarlar Odası’nın temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen danıştay 6. Dairesi, Bölge İdare Mahkemesi kararını oybirliğiyle bozdu. Dosya yeniden karar verilmek üzere ilgili mahkemeye gönderildi.
Planlanan bölgede yaklaşık 287 hektarlık alanın dört golf turizm alanı olarak düzenlendiği belirtildi. Mimarlar Odası ise planlama sürecinde doğal yapı, su kaynakları, ekosistem, kıyıların kamusal niteliği ve bölge halkının görüşleri açısından yeterli bilimsel çalışma yapılmadığını savunuyor.
Bilirkişi değerlendirmelerinde de golf turizmine yönelik talep ve yatırımın gerekliliği konusunda kapsamlı fizibilite bulunmadığı, projenin su kaynakları ve doğal çevre üzerindeki olası etkilerinin yeterince ortaya konulmadığı yönünde tespitlere yer verildi.
Danıştay’ın bozma kararıyla birlikte yaklaşık 296 hektarlık alandaki golf turizmi planlarına ilişkin hukuki süreç yeniden şekillenecek.