Bentour Reisen Kurucusu Kadir Uğur, Türkiye turizminin krizlere karşı bağışıklık kazandığını ve Türk tur operatörlerinin dirençli yapısının altını çizdi.
Türkiye turizminin önde gelen isimlerinden biri olan Bentour Reisen Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, Turizmdays.com’a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin artık krizlerden etkilenmeyen bir turizm altyapısına sahip olduğunu belirtti. Uğur, “Türkiye’de turizm artık krizlerle yoğrulmuş, krizlere karşı bağışıklık kazanmış bir yapıya sahip. Bu nedenle krizler bizi eskisi kadar etkilemiyor” dedi.
“Türk Operatörleri Avrupa’da Azaldı, Ama Dirençli Kaldılar”
Uğur, Türkiye’ye turist getiren Türk tur operatörlerinin sayısının Avrupa’da dramatik biçimde azaldığını ancak kalanların çok daha dirençli olduğunu söyledi. “Türkiye’nin büyükelçisi demek, ekmeğini Türkiye’den kazanan, hangi kriz olursa olsun bu ülkeyi terk etmeyecek şirketler demek” diyen Uğur, turizmin geldiği noktayı şu sözlerle özetledi:
“3000 kişiden bugün 60 milyon turiste ulaştık. 100 milyon da olurduk ama iki ileri bir geri giden gelişmelerle karşılaştık. Tesislerimiz artık çok modern, Akdeniz’in en iyi otellerine sahibiz.”
“400 Milyon Euro’luk Turizm Tanıtım Bütçesi Gerekli”
Türkiye’nin turizm tanıtımına daha fazla bütçe ayırması gerektiğini savunan Kadir Uğur, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) aracılığıyla yapılan tanıtım çalışmalarının artırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Türkiye’nin etkili tanıtım yapabilmesi için yıllık en az 400 milyon Euro ayırması şart. Bu yatırım, ülkeye 40 milyar Euro olarak geri döner” dedi.
Otelcilerdeki Kar Hırsı Sürdürülebilirliği Tehdit Ediyor
Turizm sektöründeki en büyük sorunlardan birinin otelcilerin yüksek kâr oranları olduğunu belirten Uğur, “Otelcilerin %30-40'lara çıkan kâr marjı sürdürülebilir değil. İspanya’da bu oran %15-20 civarında. Bizde ise bu oranlar Avrupa'daki rekabet gücünü zayıflatıyor” dedi.
Ayrıca, bazı tur operatörlerinin piyasa hâkimi olmak uğruna zararına satış yaptığını vurgulayan Uğur, bu şirketlerin birkaç yıl sonra piyasadan silindiğini de ifade etti.
“Fiyatlandırma Stratejisi Gözden Geçirilmeli”
Uğur, otelcilerin Avro üzerinden fiyat verirken Türkiye’deki enflasyonu dikkate alarak Avro bazında zam yapmasının büyük bir hata olduğunu ifade ederek, “Geçen yıl 1000 Euro’ya rezervasyon yapan müşteri, yaz döneminde fiyatların 900 Euro’ya düşmesiyle eski rezervasyonunu iptal ediyor ve yeniden 900 Euro’dan rezervasyon yapıyor. Bu da kışın yapılan tüm çalışmaların boşa gitmesine neden oluyor” diye konuştu.
Kadir Uğur’a göre Türkiye turizminin daha da büyümesi için:
- Sürdürülebilir fiyat politikaları geliştirilmeli
- Otelci ve operatörler arasında daha fazla iş birliği sağlanmalı
- Tanıtım bütçeleri artırılarak uluslararası pazarlarda daha güçlü bir imaj oluşturulmalı
- Rekabetin akılcı şekilde yönetilmesi sağlanmalı