Turizmdays.com - 57. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Antalya’da düzenlenen 4. TÜRSAB Turizm Kongresi’nde siyasetin turizm üzerindeki baskısını sert bir dille eleştirerek, "Turizm, her geçen gün katılaşan yerleşik düzene bir alternatiftir" dedi.
TÜRSAB 4. Turizm Kongresi kapsamında Nirvana Cosmopolitan Otelde düzenlenen "Yumuşak Güç: Dış İlişkiler ve Turizm" oturumu, eski bakan Erkan Mumcu’nun çarpıcı analizlerine ev sahipliği yaptı. Mumcu, seyahat endüstrisinin tarihsel misyonundan bürokratik engellere, küresel hegemonya savaşlarından turizmcilerin "kültür ajanı" olma rollerine kadar geniş bir yelpazede ezber bozan açıklamalarda bulundu.
"Seyyahlar ve Tacirler Kültürün Taşıyıcısıdır"
Konuşmasına seyahatin tarihsel kökenlerine değinerek başlayan Mumcu, kültürleri birbirine aktaranların her zaman seyyahlar ve tacirler olduğunu, günümüzde "turizm" olarak adlandırılan bu olgunun temelinde insan özgürlüğünün yattığını vurguladı.
Mumcu, "Turizm insanın özgürlüğüne dayalı bir şeydir. İnsanlar özgürleştikçe ve seyahat kısıtları ortadan kalktıkça, bu eylem insan doğasına uygun bir yaşam biçimi olarak yaygınlaşır" diye konuştu.
"Devlet Başarıyı Gördüğü Şeyin Üstüne Çöker"
Türkiye’deki yönetim kültürüne ve bürokrasiye dair sert eleştirilerde bulunan Erkan Mumcu, devletin turizme bakış açısını şu sözlerle özetledi:
"Seyahat ve turizm, tüm dünyada ve Türkiye'de devletlere rağmen yapılan bir şeydir. Devlet ve bürokrasi, her özel girişimin görünmez ortağıdır. Kendi payını görmediği her şeyi yasaklar, başarısını gördüğü her şeyin de üstüne çöker. Bu, yüzyıllardır süregelen yönetme anlayışımızın bir parçasıdır."
Turizmciler: "İnsanlığın Kültür Ajanları"
Mumcu, turizmcilerin toplumdaki algısının aksine çok değerli bir misyon üstlendiklerini ifade etti. Turizmcileri "refah, zenginlik, özgürlük ve eşitlik vadeden kültür ajanları" olarak tanımlayan eski bakan Mumcu, sektör temsilcilerine "Yaptığınız işin siyasal tarafının farkına varın, azıcık daha kafa kaldırın" çağrısında bulundu.
"Hıyarca Kararlar Yüzünden Milyonların Hayatı Değişiyor"
Siyasetçilerin aldığı fevri kararların turizm emekçileri üzerindeki yıkıcı etkisine değinen Mumcu, küresel siyasetten örnekler vererek şunları söyledi:
"Birilerinin aldığı 'hıyarca' kararlar yüzünden milyonlarca insan ekmeğinden, rızkından oluyor. Hegemonya savaşlarının yarattığı tutarsız çatışmaların faturasını turizm ödüyor. Sadece döviz krizleri kapıya dayandığında turizmcilerin enseleri okşanır, 'Aslanlarım maşallah' denir. Oysa yaptıkları işe hiçbir zaman gereken ciddiyetle bakılmaz."
Turizm Bir Direniş Kültürüdür
Erkan Mumcu’nun konuşması, turizmin sadece yatak kapasitesi veya döviz girdisi olmadığını; aksine mülkiyetsizleştirilmeye ve kısıtlamalara karşı bir insani varoluş biçimi olduğunu hatırlattı. Mumcu'nun "kafa kaldırın" mesajı, kongre salonunda uzun süre alkışlandı.