Covid-19’un ardından dünyanın bir sonraki küresel salgına daha iyi nasıl hazırlanma çağrıları yapılıyorken Maymun Çiçeği virüsü (Monkeypox, MPXV) yol alıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika'da daha yaygın olduğu ülkeler dışında mevcut salgında kendilerine bildirilen maymun çiçeği vakası sayısının 1.000'i aştığını açıkladı.
Meydana gelebilecek yeni salgın/salgınlar için yapılan çağrıların içeriğinde, salgını öngörülebilme, önleyebilme, yayılmanın daha etkili bir şekilde kontrol altına alınabilmesi, sosyal ve ekonomik bozulmaların aza indirilmesi, olası ölümlerin önlenebilmesi başlıklarında yoğunlaşıyor.
Başka bir küresel salgın olması durumunda ne yapacağız?
Geleceği planlamalıyız!
İçinde bulunduğumuz yüzyılın yaşam tarzı, yeni küresel salgınlara yol açabilecek şekildedir. İklim değişikliği, yoğun tarım ve uluslararası seyahat, hastalıkların dünyaya her zamankinden daha hızlı yayılmasını sağlıyor. Bazı bilgilere baktığımızda durum pek parlak gözükmüyor.
Son 100 yılda hayvanlardan insanlara yılda 2 virüsün bulaştığını, tropikal ormanların %25'inden fazlasının yok olduğunu, bu ormanların yerleşim alanlarına yakın bölgelerinde hayvanlardan insanlara virüs bulaşmalarının yüksek oranda olabileceği, kontrolsüz yaban ve evcil hayvan pazarlarının ve bu hayvanlara ait etlerin yasal ve yasadışı ticaretinin bulaşmayı artırdığı birçok bilimsel yayında, haberde bildirilmektedir.
Kendimizi her an yeni bir salgının içinde bulabiliriz.
Olası yeni salgında en başta içinde bulunduğumuz turizm sektörü risklerden etkilenecektir. Nedeni belli, fiziki ve siyasi coğrafya olarak oldukça kırılgan yapıya sahip bir alanda yaşamamız.
Bu yüzden yerel ve küresel riskleri yakından takip etmek, olası risklere karşı önceden tedbirleri almak zorundayız. Covid-19 küresel salgını ile edindiğimiz yeni tecrübeleri ve öğretileri bir kenara bırakmamalı ve belirli seviye ölçeğinde yaşatmalıyız. Olası kritik olay ve seviyelerde hazırlıklı olmalıyız. Bu konuda oldukça deneyim kazandık.
Solumum ve damlacık yolu ile bulaşan Covid-19 küresel salgınını tedbirlerini biliyoruz. Son bilimsel makalelerde solunum yolu ile bulaştığına dair yeni bilgiler yazılıp çizilmeye başlanan MPXV’in temas yolu ile bulaştığını bilmekteyiz.
Artan küresel yolculuklar, yaz mevsimiyle organize edilen büyük buluşmalar, festivaller, partiler ve 1981’de sonlandırılan çiçek aşısı uygulamaları nedeniyle yayılımın hızlanmasından dolayı yoğun endişeler dillendirilmektedir. Afrika kıtası dışındaki coğrafyalarda çok sayıda MPVX vakası yaşanıyor. Peş peşe ülkeler vakalarını açıklıyor.
Ortamını ve fırsatını buldukları an vahşi veya evcil hayvanlardan insanlara geçebilecek (Zoonoz) 400 adet viral etkenin sırada ve aramızda yer alacaklardır.
Zoonoz hastalıklardan bahsettiğimizde, insanların ve doğanın birbirine nasıl bağlı olduğunu belirtmekte fayda var. Doğayla olan ilişkimizi yeniden dengelememiz gerekliliği açıktır. İnsanların doğa üzerindeki baskıları arttıkça zoonoz hastalıkların sıklığı da artacaktır.
Herkese fayda sağlayan tecrübe ve öğretileri unutmadan, askıya almadan işletme içi ve sektörel izleme ve bazı önlemleri devam ettirmeli ve hatta güncellemeliyiz.
Sağlıklı tatil için tek sağlık yaklaşımının şart olduğunu güçlü bir şekilde belirtmek isterim.
Kalıcı, güvenli Sağlıklı Tatil Sistemi işin felsefesidir.