Corendon Grubu Finans Danışmanı ve Turizmdays.com yazarı Dr. Batuğhan Karaer, Türkiye'nin turizm sektöründe karşı karşıya olduğu ekonomik sıkıntıları ve olası toparlanma sürecini değerlendirdi. Karaer, Türk Lirası'nın değerlenmesi ve yüksek faiz politikasının turizm gelirlerini ve fiyat rekabetçiliğini olumsuz etkilediğini söyledi.
Dr. Batuğhan Karaer, geçmiş yıllarda turizm sektörü artan maliyetleri döviz kurlarıyla telafi edebildiğini, ancak son dönemde uygulanan değerli Türk Lirası politikası ve yüksek faizlerin, sektörü finansal açıdan baskı altında bıraktığını belirtti. Karaer, “Avrupa’daki enflasyon ve maaş artışlarına paralel olarak fiyatları artırabiliyorduk. Bu sayede kâr marjlarımızı koruyorduk. Ancak bugün bu denge bozulmuş durumda” dedi.
“Yüksek Faiz ve Değerli TL, Turizmcinin Sırtındaki Yükü Artırdı”
Ekonomi yönetiminin uyguladığı yüksek faiz ve sıkı para politikasının turizmciyi daha da zorladığına vurgulayan Karaer, ‘’Maliyetlerdeki yükselişe ek olarak borç yükü ve faiz baskısı nedeniyle fiyat artışları kaçınılmaz hale geldi. Bu durum, Türkiye’nin Avrupa pazarında ‘pahalı ülke’ olarak algılanmasına neden oldu’’ diye konuştu.
“Enflasyon Düşüyor, Politikalarda Esneklik Bekleniyor”
Son aylarda gelen enflasyon verileri ve sanayi üretimindeki daralma, ekonomi politikalarında daha esnek adımların atılacağı sinyalini verdiğine dikkat çeken Karaer, “Enflasyonun %75 olduğu dönemdeki politikalar ile %35’in altına inen bugünkü oranlara göre uygulanacak faiz ve kur politikaları aynı olamaz. Daha dengeli bir dönem başlıyor” şeklinde konuştu.
“Yıl Sonu Euro Tahminim 40 TL'ydi, Ancak 36’da Kaldı”
Karaer, 2024 yılı Mayıs ayında kaleme aldığı yazısında Euro/TL kuru beklentisini 40 TL olarak öngördüğünü hatırlatarak, “Ancak yıl sonunda kur 36 seviyelerinde kaldı. Bu süreçte döviz kuru enflasyona kıyasla oldukça düşük seyretti. Yılbaşından bu yana ise Euro TL karşısında %30 civarında değer kazandı” dedi.
“Yeni Dönem: Düşük Reel Faiz, Enflasyona Uyumlu Kur Politikası”
Karaer, mevcut gelişmeler ışığında Türkiye'nin düşük kur-yüksek faiz döneminden, enflasyona uyumlu kur artışı ve daha düşük reel faiz dönemine geçiş yaptığını belirtti. Bu geçişin, özellikle turizm ve ihracat sektörlerine olumlu yansımaları olacağını vurgulayan Karaer, "Kredi faizlerinin düşürülmesi ve kurun daha gerçekçi seyretmesi, sektörün nefes almasını sağlayacaktır" diye ifade etti.
“Ekonomide Dengelenme Süreci Başlıyor”
Dr. Karaer, siyasi ve jeopolitik istikrarın sürmesi halinde, ekonomide dengelenme sürecinin başladığını ve orta vadede devam edeceğini belirtti. Turizm sektörü için ise toparlanmanın kur ve faiz politikalarındaki doğru adımlarla mümkün olabileceğini söyledi.