Çin, vize politikasını benzeri görülmemiş bir şekilde gevşetmesinin ardından yabancı turistler yavaş yavaş ülkeye dönmeye başladı.
Çin, vize politikasını benzeri görülmemiş bir şekilde gevşetmesinin ardından yabancı turistler yavaş yavaş ülkeye dönmeye başladı. 74 ülkenin vatandaşları artık vizesiz olarak 30 güne kadar Çin'e girebiliyor.
Hükümet, turizmi, ekonomiyi ve yumuşak gücünü artırmak amacıyla vizesiz giriş imkanını istikrarlı bir şekilde genişletiyor. Ulusal Göç İdaresi'ne göre, 2024 yılında 20 milyondan fazla yabancı ziyaretçi vizesiz olarak ülkeye giriş yaptı. Bu rakam, toplam ziyaretçilerin neredeyse üçte birini ve bir önceki yıla göre iki katından fazlasını oluşturuyor.
Çoğu turistik yer hala yabancılardan çok yerli turistlerle dolup taşsa da, seyahat şirketleri ve tur rehberleri, yaz tatili için Çin'e gelecek turistlerin akınına hazırlık yapıyor.
Sıkı COVID-19 kısıtlamalarını kaldırdıktan sonra Çin, 2023'ün başlarında turistlere sınırlarını yeniden açtı, ancak o yıl sadece 13,8 milyon kişi ziyaret etti. Bu rakam, pandemiden önceki son yıl olan 2019'daki 31,9 milyonun yarısından az.
Aralık 2023'te Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya ve Malezya vatandaşlarına vizesiz giriş imkanı tanıdı. O zamandan bu yana neredeyse tüm avrupa ülkeleri listeye eklendi. Geçen ay beş Latin Amerika ülkesi ve Özbekistan'dan gelen yolcular da bu imkandan yararlanmaya hak kazandı, ardından Orta Doğu'dan dört ülke daha listeye eklendi. 16 Temmuz'da Azerbaycan'ın da eklenmesiyle toplam sayı 75'e çıkacak.
Ülkelerin yaklaşık üçte ikisine bir yıllık deneme süresi için vizesiz giriş izni verildi.
Tur operatörleri memnun
Uluslararası gezginler için butik ve lüks rotalar konusunda uzmanlaşmış WildChina'nın genel müdürü Jenny Zhao, “Yeni vize politikaları bizim için yüzde 100 avantajlı” dedi. Pandemi öncesine kıyasla işlerin yüzde 50 arttığını söyledi.
Zhao'ya göre, ABD halen en büyük pazarları olmaya devam ederken, mevcut işlerinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor. Avrupa'dan gelen gezginler ise 2019'dan önce yüzde 5'in altında olan oranları ile artık müşterilerinin yüzde 15-20'sini oluşturuyor. Zhao, “Oldukça iyimseriz, bu avantajların devam etmesini umuyoruz” dedi.
Şanghay merkezli çevrimiçi seyahat acentesi Trip.com Group, vizesiz seyahat politikasının turizmi önemli ölçüde artırdığını söyledi. Şirketin web sitesinde Çin'e seyahat için yapılan uçak, otel ve diğer rezervasyonlar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu yılın ilk üç ayında iki katına çıktı ve ziyaretçilerin yüzde 75'i vizesiz bölgelerden geldi.
Afrika kıtası Çin ile nispeten yakın bağlara sahip olmasına rağmen, hiçbir büyük Afrika ülkesi vizesiz giriş hakkına sahip değil.
Vizesiz seyahat programına dahil olmayan 10 ülkeden gelenler için başka bir seçenek var: Geldikleri ülkeden farklı bir ülkeye ayrılmaları halinde Çin'e 10 güne kadar giriş yapabilirler. Ülkenin Ulusal Göç İdaresi'ne göre, bu politika 60 giriş limanıyla sınırlı.
Transit politikası 55 ülke için geçerlidir, ancak bunların çoğu 30 günlük vizesiz giriş listesinde de yer almaktadır. Bu listeye dahil olmayan 10 ülke için daha kısıtlayıcı bir seçenek sunulmaktadır: Çek Cumhuriyeti, Litvanya, İsveç, Rusya, Birleşik Krallık, Ukrayna, Endonezya, Kanada, ABD ve Meksika.
İsveç, 30 günlük listeye girmeyen tek yüksek gelirli Avrupa ülkesi. Çin'in iktidardaki Komünist Partisi'nin İsveçli kitap satıcısı Gui Minhai'yi 2020'de 10 yıl hapis cezasına çarptırmasından bu yana iki ülke arasındaki ilişkiler gergin. Gui, 2015 yılında Tayland'daki deniz kenarındaki evinden kaybolmuş, ancak aylar sonra Çin anakarasında polis gözetiminde ortaya çıkmıştı.
Türkler için vize gerekli
Çin, Türk vatandaşlarından umuma mahsus pasaport (bordo pasaport) sahiplerinden vize talep eediyor. Hususi pasaport (yeşil pasaport), hizmet pasaportu ve diplomatik pasaport sahipleri ise çin vizesi almadan 30 güne kadar vizesi olarak Çin’i ziyaret edebiliyor.