Spice Hotel ve Hotel İçkale ile Türkiye turizmine 40 yıldır hizmet veren İçkale Turizm'in Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İçkale, TGA’nın hedefinin ülke turizmini hassas bir sektör olmaktan çıkartıp mukavemeti yüksek bir sektör haline getirmek olması gerektiğini söyledi.
Ömer İçkale, Turizmdays.com editörü Emin Demir’e Türk turizmi ve Spice Hotel ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 2023 yılı başlarında bütün otelcilerin, turizmcilerin bu yılın çok büyük rekorların olacağı bir yılın olacağını söylediğini hatırlatarak, ‘’Herkes bu şekilde bakıyordu. Ancak ben daha ihtiyatlı bakıyordum. Çünkü bizim coğrafyamızdaki konjonktürü tahmin etmek pek kolay değil. Karşılaşacağımızı hiç düşünmediğimiz krizler karşımıza çıktı. Bu da bizim alışık olduğumuz bir durum’’ dedi.
TGA hedefi doğru belirlemeli
Krizlere sektörümüzün çok daha hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizen Ömer İçkale, ‘’Bu da ancak doğru pazarlama ve doğru tanıtımlarla yapılabilir. İşte bu nedenle TGA kuruldu. TGA’nın asıl hedefi tanıtım stratejileri ile ülke turizmini hassas bir sektör olmaktan çıkartıp, mukavemeti yüksek bir hale getirmek olmalı. TGA çok doğru ama gecikmiş bir hamle. Belki seneler öncesinde kurulmalıydı. Tanıtım stratejilerinin ayarlarının doğru yapılması gerekiyor. TGA’da özel sektör de kamu paydaşları da mevcut. Pazar ve destinasyon bazında hedef odaklı tanıtım stratejilerini doğru planlaması gerekiyor’’ diye konuştu.
TGA’nın bütçesi tanıtım ve pazarlama için yeterli değil
Ömer İçkale şunları söyledi:
‘’Turizm sektörünü 50 Milyar Dolar cirosu olan tek bir şirket olarak düşünürsek bu şirketin nereden bakarsan bak bütçesinin yüzde 3 ile 5’inin tanıtım ve pazarlama faaliyetleri için harcanması gerekir. Daha fazla da olabilir ama en az yüzde 3 ile 5 oranında olmalı. TGA’nın tanıtım bütçesi ne kadar? TGA bütün bileşenlerinden topluyor ve kendi fonunu böyle yaratıyor. Turizm Bakanlığı da kendi payını koyuyor. Toplanan tutar bu oranın 10’da biri kadardır. TGA’nın bütçesi sınırlı. Ama TGA tüm pazarlarda Türkiye’nin tüm bölgelerini tüm platformlarda tanıtmaya çalışıyor. Ancak bu kadar büyük bir bütçe yok. Sektörü gelecek yeni krizlere daha hazırlıklı hale getirebilmek için TGA’nın yapması gereken pazarlama bütçesini daha verimli kullanmak olmalı. Bu nasıl olur? Günümüzde dijital enstrümanlar çok öne çıkmış durumdadır. Ama bütün dijital enstrümanlara da paramız yetmez. Modern pazarlamada bir söz vardır. Reklama harcanan paranın yarısı boşa gidiyor. Burada önemli olan hangi yarısının boşa gittiğini bilmektir.
Biz şimdi bütçeyi nasıl verimli kullanırız? Büyük verinin doğru analiz edilmesi gerektiği kanaatindeyim. Bunun için hem hedef pazarların web siteleri ziyaret analizleri, destinasyonlardaki harcama alışkanlıkları, uçak koltuklarının kapasitesi gibi veriler doğru analiz edilmelidir. Örneğin, Almanya’da aynı anda hem bütün dijital kanallarda hem de görsel işitsel mecralarda tüm bölgelerimizi tanıtmamız için yüksek bütçe lazım ama bizim bu kadar yüksek bütçemiz yok. Büyük verilerin doğru analiz edilmesi ile sayılı olan kurşunlarımızı doğru yerde kullanabiliriz. Büyük veri analistlerini bulmak, istihdam etmek hiç kolay değil. Öncelik analistleri bulmak ve bu konuya odaklanmak olmalıdır.
Fiyat ve kalite dengesi doğru olmalı
Doğru fiyat ve kalite dengesini kurmak bizim işimizin en zor yanı. Sezonun çok iyi olacağı beklentisi ile farklı pazarlarda aşırı artışlar yapılıyor. Sezon beklendiği gibi gitmeyince de yapılan artışlardan daha büyük indirimler veriliyor. Doğru fiyat strateji ile daha pragmatik bir şekilde ve fiyat kalite dengesini gözeterek hedef pazarlarda satış politikasının belirlenmesi gerekiyor. Orta ve üst segmenteki otellerin bu bakış açısı ile hareket etmesi daha doğru olacaktır.
Kendi işletmelerimizde bu tip sorunlar yaşamıyoruz. Ama genel olarak böyle bir sıkıntı var. Özellikle Ege bölgesinde daha fazla hissediliyor. Şampiyonlar ligi finalinde İstanbul’da da gördük. Antalya bölgesinde sezonun beklentilerin altında gerçekleşmesi ile bu durum olabilir. Bence her işletme kendini iyi bilmeli. Hedef pazarlarda yerini doğru saptamalı ve ona göre bir satış pazarlama stratejisi ile hareket etmeli. O zaman bu tip problemlerle karşılaşılmaz. 2023 sezonunda Belek bölgesindeki üst segment otellerde beklenen doluluklar yok. Ama belirli tesislerde de Temmuz ve Ağustos aylarının belirli tarihleri satışa kapalı, stop çekiliyor. Side ve Alanya bölgesi otellerinde daha olumlu bir hava var. Ama Antalya genelinde rakamlarda 2022 yılı rakamlarını yakalamak ve bir tık geçme şansımız var. Enseyi çok karartmamamız lazım.
Misafir memnuniyeti hat safhada
Spice Hotel olarak 2023 yılında iç pazarda en kayda değer ödüllerinden biri olan Otelpuan ödülünü aldık. En çok bilinen uluslararası online konaklama satış platformunda Travelers’ Choice 2023 yılı ödülünü aldık. BDT ülkelerinde belki de en prestijli ödülü, dünyanın ilk yüz resort oteli arasa girerek Top100 ödülünü aldık. Online itibar puanlarımız da her geçen gün artıyor. Bu bizim yüzümüzü güldürüyor. Emeğimizin karşılığını almamız bizi profesyonel anlamda tatmin ediyor. Misafir memnuniyeti hat safhada. Her geçen gün hem misafir memnuniyetini hem all inclusive konseptini artırarak devam ediyoruz. Hedeflerimizi tutturmak adına bunlar güzel gelişmeler…
Öncelik çalışan memnuniyeti
Kalifiye personel turizm sektörünün en büyük problemi. Kurum kültürümüzle önceliğimizi çalışanlarımıza veriyoruz. Pandemi döneminde kadromuza sahip çıkıp, ekibimizi kaybetmedik. 40 yıllık bir kurum kültürü kolay oluşmuyor. Bizde işgören memnuniyeti, misafir memnuniyetinden önce geliyor. Çünkü çalışan memnun olmazsa misafir memnun olamaz. Çalışanlarımızın memnuniyeti misafir memnuniyetine yansıyor. ‘’