Isparta Belediyesi tarafından, Senirce Ovası tepesinde kurulan 5,6 megavatlık GES santralının elektrik üretimine başlaması nedeniyle tören düzenlendi.
GES şalterini açarak elektrik üretimini başlatan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yerel yönetim olarak Cumhuriyetin 100 kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına kadar 20 megavatlık GES sistemi kurmayı hedeflediklerini söyledi.
Başdeğirmen, şunları kaydetti.
‘’Bugünkü şartlarda Isparta Belediyemize 20 Megavatlık enerjiyi kazandırdığımız zaman aylık 10 milyon lira tasarruf belediyemizin kasasına girecektir. Yılda 120 milyon lira GES’ten gelir sağlayan bir belediyemiz olacak. Bu gelirlerle şehrimize çok daha fazla yatırım kazandırabileceğiz.’’
Belediye tarafından yenilenebilir enerji alanında geleceğin yatırımı olarak görülen Güneş Enerjisi Santrallerine (GES) büyük yatırım yaptığını ifade eden Başdeğirmen, şöyle devam etti.
‘’Senirce ovasının tepelerindeki 80 bin metrekare alanda önceki aylarda başlanan 5,6 Megavatlık GES kurulumu tamamlandı. Aynı bölgede 1 megavatlık ve 5 megavatlık daha iki yeni GES projesi uygulanacak. Ayrıca ISBAŞ fabrikasının çatısına 1 megavatlık GES kuruldu. Yeni otogarın çatısına da 5 megavatlık GES kurulacak. Kış mevsimindeki kar yağışında çöken Davraz Çarşamba Kapalı Pazaryeri GES’e uygun inşa edilecek. Hasar gören Halıkent pazaryerinde uygulanan güçlendirmeler ile Mehmet Tönge mahallesi’ne inşa edilen yeni kapalı pazaryerinin çatıları da GES’e uygun yapılacak. Isparta Belediyesi 2023 yılı için toplamda 20 Megavatlık GES üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Belediye bu yatırımlarla hem kendi elektriğini üretmiş olacak hem de maddi gelir sağlayacak.’’
GES yüklenici firma yetkilisi Mehmet Songur da, 5,6 megavatlık GES ile birlikte Isparta’nın yıllık yaklaşık 9 milyon kilovat elektrik üretimi sağlayacağını kaydetti. Tesisin 80 bin metrekare arazide 14 bin güneş panelinden oluştuğunu anlatan Songur, “Arazimizde 4 bin 500 ton civarında da karbon salımını engelleyeceğiz. GES sayesinde Senirce Köyünün tüm enerji şebekesi de Isparta Belediyesi tarafından yenilenmiş oldu. Bu yatırım sayesinde enerji verimliliği ve enerji kalitesi artacaktır. Isparta Belediyesi’nin 5,6 megavatlık yatırımı Türkiye’deki belediyeler içerisinde tamamlanmış olan en büyük yatırımdır. Diğer belediyeler de yatırımlarına başladılar. ISBAŞ Fabrikasının üzerine de 1 megavatlık GES kurulmuştu. Isparta Belediyesi şuanda 6.6 Megavatlık Güneş Enerji Sistemlerini hayata geçirdi” dedi.