2024 yılı, Fransa'da turizm için bir dönüm noktası oldu ve resmî verilere göre ilk kez 100 milyon ziyaretçi sınırı aşıldı, ancak turizm gelirleri bakımından İspanya’nın açık ara gerisinde kalıyor.
Bu sayı, 2023 yılına göre 2 milyon daha fazla turist anlamına geliyor.
Bu başarı, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunların düzenlenmesi, Paris'te 5 yıl önce yanan Notre-Dame Katedralinin yeniden açılması ve İkinci Dünya Savaşında Nazilerin yenilmesiyle sonuçlanan Normandiya Çıkartmasının 80’inci yıldönümü anma törenleri gibi birçok öğeye bağlanıyor.
Ayrıntılara bakıldığında, özellikle Belçikalı, İspanyol ve Amerikalı turistlerin sayısı arttı. Asya’dan gelen turistler de geceleme sayısında yüzde 20 ila yüzde 40 arasında belirgin bir artışla öne çıktı.
Gelirler artmakta zorlanıyor
Bu turist bolluğuna rağmen, turizm gelirleri geride kalmaya devam ediyor. Fransa, 2024 yılında, 71 milyar avro turizm geliri elde etti. Bu miktar, 2023 yılına göre artış gösterse de, Fransa'dan daha az turist ağırlamasına rağmen sıralamada birinci olan İspanya'nın elde ettiği 126 milyar avro gelirinin çok altında kalıyor.
Bu durum, sektör profesyonellerini endişelendiriyor, çünkü onlar için mesele turist sayısından ziyade ekonomik getirilerle ilgili.
Fransa, Arnavutluk gibi yeni yükselen turizm beldeleri tarafından geride bırakılma, hatta rekabet edilme riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Konaklama yerine geçiş noktası
Ziyaretçi sayısı ile gelir arasındaki bu fark nasıl açıklanabilir?
Fransa Turizm Ajansı Başkanı Dominique Marcel'e göre, bunun nedeni, büyük ölçüde turistlerin Fransa'da kaldıkları sürenin kısa olmasına bağlı!
Marcel, Franceinfo'ya verdiği röportajda, "Fransa, coğrafi konumu nedeniyle bir geçiş noktasıdır. Bazı turistler Kuzey Avrupa, Almanya, Hollanda veya diğer ülkelerden gelip İtalya veya İspanya'ya gidiyor. Ancak, uluslararası istatistiklerde turist olarak kabul edilmek için, o ülkede bir gün ve bir gece geçirmiş olmak gerekiyor. Bu nedenle, bu rakamlar ülkedeki turist sayısını tam olarak yansıtmıyor” dedi.
Avrupa Birliği Komisyonunun yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, Fransa, yabancıların geceleme sayısı açısından İspanya ve İtalya'nın ardından üçüncü sırada, Yunanistan'ın hemen önünde yer aldı.
Bu durum karşısında, turistleri daha uzun süre ülkede tutmak ve ekonomik getirileri artırmak için ne yapılabilir?
Yatırım, hırs ve koordinasyon
Turizm profesyonelleri bir yön değişikliği çağrısında bulunuyor. Seyahat Şirketleri Birliği Başkanı Valérie Boned'ye göre, stratejiyi üç eksen yönlendirmeli: yatırım, hırs ve koordinasyon!
Boned, “Konukseverlik temel önemdedir, ancak konukseverlik kültürü de aynı derecede önemlidir. Kaliteli bir teklifi görünür kılmak gerekir ve bu, güçlü bir kamu-özel sektör ortaklığı ve devletin açık bir iradesini gerektirir” dedi.
Boned ayrıca, bir yılda üç Turizm Bakanının görev yapması nedeniyle siyasî sürekliliğin kesintiye uğramasını eleştiriyor ve bunun uzun vadeli stratejileri zorlaştırdığını belirtiyor.
Profesyoneller ayrıca, ziyaretçilerin ülkede kalış sürelerini uzatmak için daha sürdürülebilir turizme yatırım yapılmasını ve konaklama seçeneklerinin artırılmasını tavsiye ediyor.