Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), geleneksel aylık toplantısını Antalya Konyaaltı’nda bulunan Megasaray West Beach Otel’de gerçekleştirdi. Toplantıya Antalya Valisi Hulusi Şahin’in yanı sıra çok sayıda otelci ve turizm sektörü temsilcisi katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, gastronomi turizminin önemine dikkat çekti. Kavaloğlu, World Food Travel Association (WFTA) 2024 Raporu’na göre turistlerin %34’ünün mutfağını beğendiği destinasyonları ziyaret ettiğini belirterek, “Avrupalı turistler, toplam seyahat bütçelerinin yaklaşık %25’ini yiyecek ve içecekler için harcamaya istekli. Bu oran, gidilen yerin kalitesine göre %15 ile %35 arasında değişebiliyor,” dedi.
Gastronomi Turizmi Hızla Büyüyor
Kavaloğlu, küresel gastronomi turizmi pazarının 2024 yılında 13,83 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını, bu rakamın 2034 yılına kadar 85,04 milyar dolara çıkmasının ve yıllık bileşik büyüme oranının (CAGR) %19,92 olmasının beklendiğini söyledi.
Kavaloğllu, ''Avrupa gastronomi turizmi pazarının büyüklüğü ise 2024’te 4,84 milyar dolar olarak belirlenirken, bu pazarın 2034’te yaklaşık 19 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor'' dedi.
Y ve Z Kuşağı Sosyal Medya ile Seyahat Ediyor
Yeni nesil turistlerin sosyal medya kullanımına da değinen Kavaloğlu, Z ve Y kuşağının alışılmadık ve görsel açıdan dikkat çekici mutfak deneyimlerine yöneldiğini, seyahatlerini bu doğrultuda planladıklarını ifade etti. “Avrupalı turistlerin %18’i, yerel mutfağın gittikleri ülkenin kültürünü anlamalarına katkı sağladığını söylüyor,” dedi.
En Yüksek Potansiyele Sahip Ülkeler
Kaan Kavaloğlu, Gastronomi turizmi konusunda en yüksek potansiyele sahip ülkelerin Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık olarak öne çıktığını, Fransız turistlerin %39’u, Almanların %34’ü ve Britanyalıların %40’ı seyahat tercihlerini yeme-içme kültürüne göre belirlediğini ifade etti.
Online Seyahat Pazarı Yükselişte
Toplantıda konuşan Kaan Kavaloğlu, online seyahat acentelerinin (OTA) sektördeki yükselişine de dikkat çekerek, şunları söyledi:
''OTA’lar artık küresel seyahat pazarının %40’ına hakim durumda. Booking Holdings, Airbnb, Trip.com, Expedia gibi büyük platformların başı çektiği bu alanda, yapay zeka, veri analitiği, artırılmış gerçeklik (AR) gibi teknolojiler pazarın büyümesini hızlandırıyor.
Çevrimiçi seyahat pazarının 2024’te 899,5 milyar dolar büyüklüğe ulaştığı ve 2025’te 938,15 milyar dolara çıkmasının beklendiği açıklandı. Ayrıca, otellerin doğrudan rezervasyon kanallarının 2030 yılına kadar 681 milyar dolar değerinde brüt rezervasyon sağlayacağı tahmin ediliyor.''